Beschrijving

WONINGRUIL BESPREEKBAAR!
Bent u in het bezit van een kleinere vrijstaande woning, regio Velp Noord of Oosterbeek, prijsklasse ca. € 500.000,-, dan is verkoper mogelijk bereid tot woningruil.

Liefhebber van architectuur- & interieurgeschiedenis gezocht!
Imposante, monumentale villa boordevol zeldzame bouwelementen, lambriseringen, tegelvloeren, (binnen)luiken, ledenradiatoren, ornamentenplafonds, tweetal serres, erf met voormalige woonboerderij, boomgaard en fantastische tuinen. 
De villa bezit 18 kamers die nagenoeg intact zijn gebleven en behelst één der rijkste en best bewaarde interieurs in de gemeente Rheden, waarbij het bijzondere gelegen is in de aanwezigheid van diverse bouwstijlen (Jugendstil, Art deco, neorenaissance & neogotiek) en de ontworpen tegelvloeren en wanden.
De externe architectuur van deze villa dankt zijn charme aan de wit gepleisterde gevels, brede gootoverstekken, kroonlijsten, rijk bewerkte dakkappellen, schilddak gedekt met gesmoorde Friese pannen & de gaaf bewaarde hoofdvorm.

Indeling

Onderverdieping:
Tweetal goed bemeten wijn-/provisiekelders met koekoek en separate stookruimte.

Klassiek ingedeelde leefruimte
Ingangsportaal met dubbele paneeldeuren, vestibule met houten tochtportaal voorzien van geëtst glas, gang met fraaie trappartij naar de verdiepingen, deze is in neo-Renaissancestijl uitgevoerd met smeedijzeren balusters en versierd met handbeschilderde tegellambrisering door de kunstenaar Labouchère.  
In de zuidvleugel zijn 3 woonkamer/receptiekamers en-suite middels schuifdeuren van elkaar gescheiden, de voorkamer diende als voormalige wachtkamer voor de huisartsenpraktijk. De achterkamer is uitgebreid met een tweetal serres met tuindeuren en hierdoor wordt de tuin een geliefde, bruikbare buitenkamer. 
Aan het einde van de gang is een kastenwand, het gastentoilet en de achterdeur. In de noordvleugel zijn de voormalige spreekkamer, tussenhal met toegang naar de onderverdieping, 2e toilet en authentieke woonkeuken gesitueerd. Deze zeldzame keuken is in Delfts blauwtinten betegeld en bezit nog de originele kasten en waterpomp. Het bellentableau voor het personeel is nog in werking.

Eerste verdieping

Vorstelijke verdieping
Een met glas-in-lood verfraaid bordes komt uit op de verdiepingen. Hier is het aantal slaap- en werkvertrekken vorstelijk te noemen. De slaapkamer aan de achterzijde is gesplitst en biedt toegang tot een royaal dakterras. De hoofdslaapkamer is voorzien van ensuite-deuren, inbouwkasten en grote raampartijen met binnenluiken. 
Vanuit de bovenhal is de 3e toiletruimte en balkon met smeedijzeren druivenranken toegankelijk. De eenvoudige badkamer bevindt zich aan de voorzijde boven de entree.

Overige verdiepingen

Zolderverdieping
Verrassende, geheel bevloerde zolderverdieping met hoge nok, onbeschoten kap en indrukwekkende spantconstructie. Ideaal voor het creëren van een atelier-trainingsruimte of Bed & Breakfast faciliteiten. Deze verdieping met aparte trapopgang werd door de bedienden gebruikt.

Balkon

Zuidzijde dakterras van ca. 20 m2.
Westzijde balkon van ca. 6m2.

Tuin

Zonnige tuinen & bijgebouw
Parkeermogelijkheid voor meerdere auto’s op eigen terrein; door het formaat is de voortuin een brede buffer vanaf de Stationsstraat, voorts behelst het een antiek spijlen hekwerk en bijzondere bomen.
De idyllische achtertuin is rond 1900 in romantisch stijl aangelegd, heeft diverse zonneterrassen, er prijkt een oorspronkelijk vijverpartij, kleine boomgaard, oude resten stadsmuur en er heerst een nostalgische ambiance. Deze parkachtige tuin is geheel besloten. De voormalige boerderij werd gebruikt als koetshuis en thans als garage.

Bijzonderheden

•	Volumineuze villa op goed geproportioneerd perceel verbouwd in opdracht van de familie Avelingh;
•	Zeer geschikt om wonen en werken te combineren;
•	Zeldzame tegels (1830-1860) dateren van vóór de echte tegelperiode;
•	Nationaal restauratiefonds biedt aankoop- en verbouwingsmogelijkheden voor dit rijksmonument;
•	Volkstuincontract Prorail: 1,5 meter langs de erfafscheiding in pacht € 36,- per jaar;
•	Bouwtechnische keuring aanwezig.

Stationsstraat te Velp
Villa ‘Sperata’ is gesitueerd aan een statige laan nabij het stationsplein, de straat maakte vroeger het noordelijk deel uit van de Kerkstraat en komt uit op de hoofdstraat. Deze straat kent een gevarieerde bebouwing: modern politiebureau, bedrijfspanden en klassieke villa’s.
Voorzieningen waaronder het dorpscentrum, (basis)scholen & diverse uitvalswegen (A12 & A50) zijn nabij gelegen. Het Nationale Park De Veluwezoom, kastelen & bossen zijn recreatiemogelijkheden in de directe omgeving. Het centrum van Arnhem is op fietsafstand. Door de gunstige ligging is Velp een zeer aantrekkelijke woon-werkplaats.

Wij nodigen u van harte uit om de rijke historie van deze representatieve villa te komen ervaren.

Kenmerken